..

07 January 2014

Pengalaman Interview Penyelia Asrama N17

Hari ini 6/1/2014 I telah menghadiri temuduga di pejabat spa negeri. 

Ok I nak share pengalaman hari ni.. Temuduga hari ni adalah yang paling teruk pernah I lalui. I suppose datang interview jam 10.00 am but awal sampai jadi interview sesi pagi.. Jam 8.15am i sampai and terus daftar. Bila masuk terkejut sebab dalam pejabat tu hanya ada dua orang termasuk saya. I pon teringan sangat mulut bertanya kat pembantu spa tu.. " tumpang tanya encik, ini je ke yang hadir".. and then dia jawab "habes tu u nak berapa ramai yang datang".. I terkejut bila jawapan macam tu yg i dapat. I positive je.. anggap yang dia pon sedang mood tak baik sebab ramai yang belum hadir.. 

Ok sekarang cerita semasa interview.. SESUNGGUHNYA... I tak sangka soalan yang ditanya sebegitu rupa.. macam biasala la kan kita mesti expect soalan yang bakal ditanya seperti nama menteri, rukun negara, tugas kita dan lain2x yang selalu ditanya untuk jawatan spm ni. ... ok i orang yang kedua.. 

But... i cerita ye.. mula interview macam biasa kenalkan diri.. panel seorang lelaki dan perempuan awal 30an

  • kita cerita pasal kerja terkini kita.. bagi reason kenapa berhenti keje sebelum tu.

  • jika di pilih bagaimana anda ingin menjadi seorang penyelia yang kreativiti dan inovatif. apa yang anda perlu lakukan untuk menjadi seorang yang kreatif- i bagi jawapan but dia suruh terangkan

  • tentang kreativiti dan inovatif lagi.. apa yang anda akan buat pada hari pertama anda masuk. apa yang anda akan cadangkan.. i jawab la jawapan i kan.. then dia tanya jika pihak atasan tidak suka dengan idea anda apa yang anda akan lakukan.. bagaimana anda ingin yakinkan pihak atasan. I jawab minta diberi peluang bla bla, but panel tu tanya lagi apa cara awak nak yakinkan.. macam mana dia nak beri peluang jika belum yakinkan.. kat cni saya dah blur.. saya x boleh bfikir sebab x sangka soalan mcm ni muncul. (dalam hati sy bkata macam mana sy nak buktikan jika saya tak diberi peluang)

  • panel ada tanya I degree holder mcm mana I nak kurangkan gap (jurang) dengan kakitangan yg sama jawatan sedangkan mereka spm. 

  • panel tanya pasal pelan integriti nasional. amek tahu ea pasal integriti dan  integrasi.. i kena teruk part ni. i  study pasal pelan integriti nasional tapi akhirnya i blur.. apa nilai integriti perlu ada dalam penyelia asrama. integriti yang macam mana.. macam mana nak gunakannya. relate kan integriti tu dengan jawatan u apply.. semua interview akan tya ni
banyak nak share tapi tak ingat dah sebab blurr.. i terdiam sebab nak fahamkan soalan. 

kesimpulan interview.. sangat2x sedih.. walaupun i degree holder tak semua i on the spot tahu kan.. i tak kisah pegang jawatan kerani kerajaan. asalkan ia menjamin masa hadapan i dan family. 

rasa seperti tidak adil bila I dapat soalan sebegitu untuk jawatan tu.. jujur cakap interview penolong pegawai yang i pernah lalui tak sesusah interview kali ni.. 

keluar bilik interview I rasa sedih sangat2x. but i redha.. tuhan dah tentukan rezeki kita kan.. I akan ambil pengalaman ni dan jadikan pengajaran untuk interview akan datang. ..Jangan putus asa.. and never let anyone bring you down.. 


08 November 2013

good night!


When someone walks away from you its not the end of your story,
its the end of their part in your story



no more love for you.. kumbang itu banyak.. memilih itu sangat-sangat sukar fullstop!

07 November 2013

status: simpanan lantikan

UPDATE! 27092015
Untuk makluman semua SPA dah pun update kenyataan seperti berikut:


Dengan ini terjawablah segala pertanyaan kita semua
boleh cek di semakan permohonan ye... 

:: Adik saya pun sudah ditawarkan mengikuti latihan kkm pada Jan 2016...sentiasa update SPA ye... Good Luck.. 
__________________________________________
update! 03062015
SPA dah bagi date tarikh simpanan valid sampai bila... jangan lupa cek ye!.. saya valid till Julai 2016.. jawatan apa rahsia (dah keje pon mohon lagi.. hehehe).. 

::saya sudah pun berkhidmat untuk negara.. saya doakan kamu semua begitu.. just be patient 
__________________________________________
update!

good news... i dah tanya sendiri dari wakil spa yang interview.. jawatan simpanan ni valid.. maksudnya akan di panggil cuma masa menentukan.. ada kosong dapatlah tempatnya.. katanya kebanyakan orang ditawarkan tak lapor diri.. so simpanan la penganti nya... good luck darl...:)... keep update spa dengan jawatan baru yang di iklankan.. dan jangan pernah putus asa yah!... :)
___________________________________________

Wah!.. agak lama juga ye.. i tak mengarang di sini... aiceh.. bahasa ibunda sungguh ... Ok , i kembali sebab mahu berkongsi hal mengenai "simpanan lantikan".. 

Actually, i curious pasal hal ni... nak tahu sangat apa yang di maksudkan dengan simpanan lantikan nih.. almaklumlah kan.. i memang berharap dapat kerja dengan gomen ni.. mana la tahu u'ols tahu jadi boleh lah berkongsi sama kan... sharing is caring... 

Semalam terdetik hati nak check spa.. jadi as usual log in la borang tengok kat semakan permohonan.. kebanyakan semua mention tidak memenuhi syarat.. its ok i redha bukan rezeki i lagi kan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...